BUGÜN TEVFİK FİKRET’İN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

19 Ağustos 1915 yılında yaşamını yitiren Tevfik Fikret, yaratmış olduğu konu zenginliği ile Türk şiirinin ufkunu açan, boyutlarını genişleten ve yeni bir şekil ve söyleyiş kurgusu oluşturmaya özen gösteren çabalarıyla kendinden sonra gelen kuşaklara başta Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'e şiir sanatı bakımından, Cumhuriyet kuşağına ise fikri yönden büyük ölçüde örneklik etmiş bir şairdir.

Atatürk bir gün gençlere, “Biz bu memleketi, muasır medeniyet seviyesine çıkarmak gayesiyle onu bütün geriliklerden kurtarmak için çırpınıyoruz. Gençler! Sorarım size, bu milletin ve memleketin şan ve şerefle medeni dünya milletleri arasında yaşayabilmesi için lazım gelen her şeyi yazan düşünen ve hayatını bu uğurda feda eden kimdir?” der. Gençler, “Hamit, Namık Kemal, Ziya Gökalp” diye karşılık verirler. Atatürk, “Hayır, bilemediniz” der ve ekler. “Fikret be çocuklar… Fikret be çocuklar… Fikret be çocuklar... O bizden çok daha ilerisini görebilen insandır! Yazık ki biz ona hala yetişemedik…”

Milli şairimiz Tevfik Fikret’i ölümünün 107’nci yılında, kişiliği ve sanatıyla Türk Edebiyatı’na ve Cumhuriyet’e olan katkıları nedeniyle minnet ve saygıyla yad ediyorum…

Dr. Vecdet Öz