ÇAKARLI ARAÇ KABUSU

Ne zaman trafiğe çıksam yol boyunca önünde, arkasında, tepesinde çakar tabir edilen kırmızı/mavi ışıklar saçarak gözümü rahatsız eden, bazen de kulağımı tırmalayacak derecede siren çalan lüks araçlar görüyorum…

Eğer ki bunların tümü devlete aitse büyük bir israf ve görgüsüzlükle, değilse de büyük bir trafik terörü ve yandaşa geçiş imtiyazı ile karşı karşıyayız...

Devlette yıllarca üst düzey bürokratlık yaptım; ne makam arabası kullandım ne de özel aracıma çakar ve siren taktırdım. Geri kalmış ülke kültürüne has olan böylesi bir görgüsüzlüğü hiçbir zaman yapmadım.

Elbette ki geçmişte de bu tür hadiselere şahit oluyorduk lakin görgüsüzlük ve israf hiçbir zaman bu kadar cesaret bulmamıştı…

Hâlbuki araçlara çakar ve siren takabilmenin kanuni şartları vardır!

İlgili yasa şöyle der;

* Geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan ambulans, itfaiye, polis, jandarma, AFAD, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçlarına ışıklı uyarı işareti takılabilir.

* Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, sadece görev halindeyken bu hakka sahip. Ancak bu hakkı, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartı ile kullanabilir. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması ise yasaktır.

* 'Devletin en üst protokolü'nde bulunan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabilir. Bu araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kullanılamaz.

* Makamların korumasından sorumlu araçlarda da sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemleri aktif kullanılabilir. Makam sahibi araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemleri kullanılamaz.

* Kolluk görevlilerinin (polis ve jandarma) kullanımındaki resmi araçlarda ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak kaydıyla usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda kullanılabilir.

Kanun kural kimin umurunda!

Çakar takmak iktidardan cesaret alan yandaş zevat arasında bir ayrıcalık ve moda haline geldi…

Hatta yasal olmadığı halde resmi izinle takanlar dahi var…

Denetim filan hak getire…

Polis çevirse dahi ortalık ben kimim biliyor musun diyen yandaş maganda kaynıyor…

Hatta bellerinde nasıl ve neden verildiği belli olmayan beylik tabancalarıyla efelenerek…

Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…

Bilinmez yarınlar ne getire...

Dr. Vecdet Öz